Oblicz granicę ciągu (a_n)
Beata:
| | | | 1 | | lim n −−> ∞ (100 + |
| ) | | | n2 | |
| |
Utknęłam w punkcie |
| |
| | | |
| | 100 | |
Wiem, że musi wyjść 0, ale skąd ono się wzięło? |
| będzie dalej, więc co, pod n2 |
| | n2 | |
podstawiamy
∞? Jeśli tak, to dlaczego? Bo na lekcji nie podstawialiśmy za nic
∞, a dostaliśmy
taką pracę domową...
18 kwi 20:45
Adamm:
nie możesz skorzystać z prawa że iloraz granic to granica ilorazu,
bo granica z mianownika dąży do ∞
18 kwi 20:55
Beata: Możesz jaśniej?
18 kwi 20:59
Beata: To znaczy, że nie mogę podstawić ∞ pod n2?
18 kwi 21:00
Beata: Mógłby mi ktoś szybko pomóc? To pilne
18 kwi 21:38
Hajtowy: | 100n2+1 | | 100+1/n2 | |
| = |
| |
| n4+3n | | n2+3/n | |
| | 100+1/n2 | | 100+0 | |
lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | n2+3/n | | ∞+0 | |
18 kwi 22:25
Krzysiek60: Albo piszsesz a
n= i dalej
albo limn→
∞ i wedlug mnie nie mozesz pisac granicy w liczniku i w mianownku .
albo piszsemy
| | 100n2+1 | | | |
an= |
| = |
| = 0 bo jak n2 skrocisz z |
| | n4+3n | | | |
n
4 to w miamowniku zostanie n
2
a n dazy do
∞ czyli stala przez nieskonczonosc to 0
albo piszsemy
| | 100n2+1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ i to samo co po znaku rownosci w pierwszym |
| | n4+3n | |
18 kwi 22:26
Beata: Nauczycielka pisala granicę w liczniku i mianowniku na lekcji, więc ja postanowiłam robić tak
samo
18 kwi 22:35
Adamm: To znaczy że nauczycielka wprowadziła cię w błąd
18 kwi 22:44
Adamm:
Nie prowadzimy działań arytmetycznych na wyrażeniach typu ∞
Jeśli już, niektórzy piszą takie działania w kwadratowych nawiasach [ ] ,
i jest to akceptowalne
18 kwi 22:47
Beata: A ja ją uważałam za taką nieomylną 😂
18 kwi 22:59
Hajtowy: Człowiek nie jest nieomylny, tylko niektórzy myślą, że są geniuszami
18 kwi 23:35
Beata: Masz rację

Pomożesz jeszcze z tym przykładem?
| | (2n + 3)3 | |
lim n →∞ |
| |
| | (n + 3)3 | |
18 kwi 23:40
the foxi:
8
19 kwi 00:17
19 kwi 00:23
Beata: Znam wynik, ale muszę to obliczyć i nie wiem jak zacząć
19 kwi 06:46
Janek191:
| | 2 n + 3 | | 2 + 3n | |
an = ( |
| )3 = ( |
| )3 |
| | n + 3 | | 1 + 3n | |
więc
| | 2 + 0 | |
lim an = ( |
| )3 = 23 = 8 |
| | 1 + 0 | |
n→
∞
19 kwi 07:00