Wyznacz prostą styczna do danego okręgu:
RiviT: Wyznacz prostą styczna do danego okręgu:
Dane na zdjęciu .
http://i67.tinypic.com/aepoy0.jpg
Wyliczyłem zależność między A i B, ale nie wiem co teraz. Wstawiając do postaci ogólnej prostej
otrzymuje 0=0
18 kwi 20:05
Mila:
Napisz treść zadania.
18 kwi 21:14
RiviT: Okrąg o środku (4,1) promień 3. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (9, 1)
18 kwi 21:16
Tadeusz:
To co wypisujesz to "masło maslane a maslane masło"
Okrąg masz dany poprzez okreslenie jego środka i promienia.
S=((4, 1) r=3
Jego równanie to (x−4)2+(y−1)2=9
Styczna ma przechodziś przez punkt A=(9, 1)
Równanie pęku prostych przechodzących przez A to y−1=a(x−9)
Teraz masz dwa sposoby
Albo przyrównać oba równania i policzyć a dla którego jest jedno rozwiązanie
Albo odległością środka okręgu od prostej
18 kwi 21:24
RiviT: No właśnie robię z odległości od prostej. W necie widziałem podobne zadanie. Doprowadzało się
do zależności między A i B i potem się gdzieś podstawialo i wlasnie na wiem gdzie
18 kwi 21:48
Mila:

A=(9,1), S=(4,1)
(x−4)
2+(y−1)
2=9
s: y=ax+b A∊s⇔1=a*9+b, b=1−9a
s: y=ax+1−9a
ax−y+1−9a=0
| | |4a−1+1−9a| | |
d(S, s)=4⇔ |
| =3 |
| | √a2+1 | |
|5a|=3
√a2+1 /
2
25a
2=9(a
2+1)
lub
Dokończ
18 kwi 22:20