Trygonometria
Zadaniowiec90: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste spełniające równanie: 2sin2x−cos2x=1.
Oblicz sumę wszystkich rozwiązań tego równania należących do przedziału <0;32π>.
18 kwi 19:26
Eta:
cosx≠0 i 1+cos(2x)= 2cos
2x
| | π | | 3 | |
to tg2x= 1 ⇒ x= |
| +kπ v x= |
| π+kπ |
| | 4 | | 4 | |
dla x ∊<0,32π>
mamy rozwiązania: tworzące ciągi arytmetyczne
| | π | | π | | π | | π | | | |
|
| + |
| +π+ |
| +2π+........... + |
| +31π = |
| *31 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | | |
i |
| π+ |
| π+π+............. + |
| π+31π = |
| *31 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 31 | |
|
| *(2π+62π) = 31*32π = 992π |
| | 2 | |
=========
18 kwi 20:28