Geometria analityczna.
piotrovvicz: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(1, 1) i równoległej do prostej l.
a) l: 6x – y = 0
b) l: 3x – 3 = 0
c) l: x + 6y = 0.
18 kwi 17:27
piotrovvicz: POPRAWKA: współrzędne punktu P wynoszą
(–1, 1)
18 kwi 17:29
Janek191:
a) l : 6 x − y = 0 ⇒ y = 6 x
Prosta równoległa
y = 6 x + b
i P =(1, 1) więc
1 = 6*1 + b ⇒ b = − 5
Odp. y = 6 x − 5 lub 6 x − y − 5 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
18 kwi 17:30
piotrovvicz: A mogę poprosić o rozwiązanie b)?
18 kwi 17:34
Janek191:

b) l : 3 x − 3 = 0
3 x = 3
x = 1
Prosta prostopadła
m : y = 1
=========
18 kwi 17:43