:D
poziomka: Zbadaj liczbę rozwiązań ze względu na wartość parametru m (m∊R). Napisz wzór i naszkicuj wykres
funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania:
(m−5)x2−4mx+m−2=0
18 kwi 17:06
Janek191:

Jak się nie pomyliłem, to;
( m − 5) x
2 − 4 m x + m − 2 = 0
Dla m ≠ 5
Δ = 16 m
2 − 4*(m −5)*(m−2) = 16 m
2 − 4*(m
2 − 7 m + 10) = 16 m
2 − 4 m
2 + 28 m − 40 =
= 12 m
2 + 28 m − 40 > 0 / : 4
3 m
2 + 7 m − 10 > 0
Δ
m = 49 − 4*3*(−10) = 49 + 120 = 169
√Δm = 13
| − 7 − 13 | | 10 | |
m = |
| = − |
| lub m = 1 |
| 6 | | 3 | |
| 1 | |
m ∊ (U{ − 3 |
| , 1) − równanie ma 2 rozwiązania |
| 3 | |
| 1 | |
m = − 3 |
| lub m = 1 − równanie ma jedno rozwiązanie |
| 3 | |
| 1 | |
Dla m ∊ ( − ∞, − 3 |
| ) ∪ ( 1, 5) ∪ ( 5, +∞) równanie nie ma rozwiązań |
| 3 | |
Dla m = 5 równanie ma jedno rozwiązanie
18 kwi 17:27
poziomka: A mógłbyś mi wytłumaczyć jak narysowałeś wykres, bo mam problem z tym?
18 kwi 18:00