Oblicz
Ok: Dla pewnych liczb x,y wartość wyrażeń 2y−7x, x+y−5, y+2x−1, 2y+2x są początkowymi, kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz ile początkowych wyrazów tego ciągu należy wziąć aby ich
suma była równa 1560
18 kwi 16:56
Mila:
2*(x+y−5)=2y−7x+y+2x−1⇔
2(y+2x−1)=x+y−5+2y+2x
7x−y=9
x−y=−3
−−−−−−−−
x=2, y=5
a
1=2*5−7*2=−4
a
2=2+5−5=2
r=2−(−4)=6
| | −4+(−4)+(n−1)*6 | |
1560= |
| *n |
| | 2 | |
3n
2−7n−1560=0
n=24
spr
a
24=−4+23*6=134
| | −4+134 | |
S= |
| *24=65*24=1560 |
| | 2 | |
====================
18 kwi 21:08