matematykaszkolna.pl
Dowód; nierówność; liczby rzeczywiste x,y Konrad: Udowodnij, że dla każdych dwóch liczb rzeczywistych dodatnich x,y prawdziwa jest
 x y 
nierówność (x+1)

+ (y+1)

> 2
 y x 
Witam. Chciałbym zapytać czy moje rozwiązanie tego zadania jest poprawne. Jest to zadanie z matury rozszerzonej z 2014 roku "stara formuła". Na początek wymnożyłem każdą liczbę przez ułamek przy niej stojący i przeniosłem 2 na lewą stronę. Po czym sprowadziłem wszystko do wspólnego mianownika dochodząc do postaci:
x3 + y3 + y +x −2xy 

> 0
xy 
x(x2 +1) + y(y2 +1) − 2xy 

> 0
xy 
xy(x2 + 1 + y2 + 1 − 2) 

> 0
xy 
xy(x2 + y2) 

> 0
xy 
Jako że obie liczby x y są rzeczywiste dodatnie to według mnie mój wynik jest poprawny co tłumaczy, że cała liczba >0 A według was ?
18 kwi 16:47
Adamm:
x3+y3+y2+x2−2xy 

>0 − tak powinno być
xy 
18 kwi 16:48
Konrad: Ale powinno byc to znaczy, że to już jest koneic zadania i wystarczy postać podana przez ciebie ?
18 kwi 16:49
Adamm: próbowałem ci pokazać gdzie masz błąd
18 kwi 16:53
Konrad: Nie było pytania już doszedłem do rozwiązania prościej mnożąc na samym początku 2 przez x i y pozbywając się mianowników, a następnie wymnażając liczby stojące przy nawiasach przez nie dochodząc do wyniku koncowego (x−y)2 + y3 + x3 >0 Ale i tak dzięki za pomoc emotka
18 kwi 16:55
PW: Mniej skomplikowany dowód:
 x2 x y2 y x y y2 x2 
(1)

+

+

+

=

+

+(

+

).
 y y x x y x x y 
Pierwsze dwa składniki mają postać
 1 
u+

, u>0
 u 
i spełniają nierówność
 1 
u+

≥2, u>0
 u 
(łatwą do udowodnienia przez pokazanie oczywistej nierówności kwadratowej). Dwa pozostałe składniki (1) są dodatnie, co kończy dowód.
18 kwi 17:16