matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calka
Jestem pietrek:
Jak poradzić sobie z taką całka
dx
∫
1+x−x
2
Doszedłem do takiej postaci
dx
∫
√
5
√
5
(x−2−
)(x−2+
)
2
2
Co dalej
18 kwi 16:38
Jestem pietrek:
− przed całką
18 kwi 16:38
Jestem pietrek:
Dobra już mam
18 kwi 16:51
Adamm:
1
A
B
=
+
(x−a)(x−b)
x−a
x−b
1=A(x−b)+B(x−a)
1
1
B=
, A=
b−a
a−b
masz rozkład na ułamki proste, zadanie sprowadza się do obliczenia
1
1
∫
dx, ∫
dx, a, b to oczywiście twoje dość skomplikowane pierwiastki
x−a
x−b
18 kwi 16:52
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick