Kombinatoryka
polo: Oblicz, ile jest liczb dziesięciocyfrowych o sumie cyfr w zapisie dziesiętnym równej 87?
Nie wiem czy dobrze myślę ale zrobiłem to tak
87= (1) 9+9+...+9+6 = (2) 9+9+...+9+8+7= (3) 9+9+...+9+8+8+8 (wyszły mi tylko 3 przypadki)
(1) cyfr 9 jest 9, C
110=10 −−> na ile możliwości mogę wstawić "6"
(2) cyfr 9 jest 8, C
110*C
19=10*9 −−> na ile możliwości mogę wstawić "8" i "7"
(3) cyfr 9 jest 7, C
110*C
19*C
18=10*9*8 −−> na ile możliwości mogę wstawić trzy "8"
10+9*10+8*9*10=820
Czy mam gdzieś błąd? A może złe przypadki rozpatrzyłem? Proszę o jakiś komentarz i pomoc
18 kwi 15:57
q: niewłaściwy symbol ..powinno być V zamiast C
18 kwi 16:02
q: a nie..w ostatnim C więc trzeba podzielić przez 3!
18 kwi 16:03
polo: Czy w (3) przypadku zamiast jeszcze dzielenia przez 3! mogę zapisać po prostu C310?
18 kwi 16:25
q: tak musisz zapisać i podzielić przez 3! żeby to była prawda
18 kwi 16:26
polo: | | 10! | | 10*9*8 | |
No o to mi chodziło właśnie, bo przecież C310= |
| = |
| |
| | 3!*7! | | 3! | |
A czy przypadki które rozpatrzyłem to wszystkie możliwe czy może coś mi jeszcze umknęło?
18 kwi 16:30
polo: Mam jeszcze wątpliwości co do treści zadania, jest napisane: "o sumie cyfr w zapisie
dziesiętnym". Czym się to różni po prostu od sumy cyfr?
18 kwi 16:41
PW: Bywają zapisy w innych systemach niż dziesiętny, chcieli być akuratni.
18 kwi 16:43
q: niczym..ale żeby było precyzyjnie bo znajdą się ludzie co zaczną cudaczyć i wymyślać że mona np
w binarnym
18 kwi 16:44
polo: Dziękuję za pomoc
18 kwi 16:47
18 kwi 16:56