styyczne
Spongebob: Znajdź równania tej stycznej do wykresu fukcji f(x)=x−2x2, która jest prostopadła do
prostej określonej równaniem y=−23x+1
Wyszło mi takie równanie tej stycznej y=32x−32 czyli zgodnie z tym co jest z tylu
zbioru mam źle obliczony wyraz wolny tej prostej będącej styczną, x0(punkt styczności)
wyszedł mi równy 2 a przecież f(2)=32 : ////
18 kwi 14:21
q: w druku błędy się zdarzają
18 kwi 15:59
Jerzy:
f(2) to rzędna punktu styczności.
18 kwi 16:07
ite:
Twoja odpowiedź zgadza się z obliczeniami i rysunkiem w geogebrze
18 kwi 16:46
Spongebob: Ok dzięki, to było dla mnie ważne.
18 kwi 20:28