Pochodna
Mat: Jaka jest pochodna z e(−x2) i jak ja obliczyc?
18 kwi 13:06
Mat: To jest e do potegi minus x kwadrat
18 kwi 13:06
Jerzy:
To funkcja złożona i jej pochodna: f'(x) = −2x*e−x2
18 kwi 13:07
Mat: Dzieki a mozna to zrobic wzorem ax=axlna ?
Bylo by wtedy e do minus x kwadrat razy lne czyli jeden i jeszcze razy pochodna wewnetrznej?
18 kwi 13:11
Jerzy:
Ale po co ? Przecież (ex)' = ex wynika właśnie ze wzoru, który podałeś.
18 kwi 13:12
Mat: Tak tylko pytam czy tez jest poprawnie
18 kwi 13:24
kochanus_niepospolitus:
oczywiście że jest 'poprawnie'
tyle że jak już to (af(x))' = af(x)*lna * f'(x)
18 kwi 13:50
kochanus_niepospolitus:
teraz zauważ, że jeżeli a = e to lna = lne = 1
18 kwi 13:50
Mat: Ok dzieki
18 kwi 13:58