Algebra liniowa
Michał: Witam proszę o pomoc w zadaniu

F(x,y,z,q)=(2x−z,3x+3z,x−y+z+2q,x+y+2z+mq)
Dla jakiej wartości parametru m jądro (KerF={0}) jest zerowe
Z góry dziękuje
18 kwi 11:39
Michał: up
18 kwi 15:34
Pytający:
v=(x,y,z,q)
Jądro jest zerowe, gdy:
F(v)=(0,0,0,0) ⇒ v=(0,0,0,0)
// czyli gdy jedynie wektor zerowy jest przekształcany w wektor zerowy
2x−z=0 ⇒ z=2x
3x+3z=0 ⇒ x=0
x−y+z+2q=0 ⇒ y=2q
x+y+2z+mq=0 ⇒ q(2+m)=0
Dla m≠−2 jedynym rozwiązaniem jest x=y=z=q=0 i wtedy jądro tego przekształcenia jest zerowe.
18 kwi 17:03