trygonometria
masticgum: cos4x+2cos2x=0
wyszło mi x=pi/6+k(pi) lub x=pi/3+k(pi) lub x=pi/2+k(pi)
ktoś sprawdzi czy dobrze? bo chyba mam błąd w odpowiedziach
18 kwi 11:28
Jerzy:
Podstaw wyniki do równania , to zobaczysz, że są złe.
18 kwi 11:38
masticgum: po podstawieniu L=R
dodam że odpowiedź z tyłu podręcznika to x=pi/6+k(pi/3), także odpowiedź dodaje odpowiedzi inne
od moich, a nie je wyklucza
czekam na bardziej merytoryczne odpowiedzi
18 kwi 11:58
Jerzy:
A to ciekawe.
| | 1 | |
cos(4*30) + 2*cos(2*30) = cos(120) + 2*cos(60) = −cos60 + 2*cos60 = cos60 = |
| ≠ 0 |
| | 2 | |
Pokaż swoje merytoryczne podstawienie za x kąta 30
0
18 kwi 12:03
masticgum: to może pokaż jak to poprawnie rozwiązać
18 kwi 12:11
Jerzy:
Chętnie popatrzę, jak się za to zadnie ty zabrałeś.
18 kwi 12:13
Jerzy:
Popatrz uważnie, czy dobrze przepisałeś, bo jeśli tam jest 2cos(2x) , to wyniki
nie są całkowitymi katami.
18 kwi 12:19
masticgum: błąd, tam miało być cos4x+cos2x=0
przepraszam
18 kwi 12:27
Jerzy:
cos(2x) = t
2t2 + t − 1 = 0
18 kwi 12:29
masticgum: już widzę swój błąd, patrzyłem na zły wykres w karcie wzorów wpisując odpowiedzi...
dzięki
18 kwi 12:34