Rozwiąż układy równań liniowych metodą redukcji macierzy
studentka: Rozwiąż układy równań liniowych metodą redukcji macierzy :
⎧ y−3z=4
⎩ x+2y+z=1
18 kwi 09:11
kochanus_niepospolitus:
no to w czym problem

mam rozumieć że to jest układ trzech równań z trzema niewiadomymi, tak
18 kwi 09:13
studentka: W tym problem że nie wiem jak za te przykłady się zabrać i proszę o pomoc.
Nie to są 2 osobne przykłady
18 kwi 09:16
18 kwi 09:18
studentka: to, to ja sama wiem...
1 wiersz zamieniłam z drugim
1 2 1 |1
0 1 −3 |4
Później w drugim wierszu jako reduktor wziełam 1 i pomnożyłam w1−2*w2 i wyszło coś takiego
1 0 7 | −7
0 1 −3 |4
i dalej się zablokowałam
18 kwi 09:27
Blee:
z = k
y = 4 + 3k
x = −7 −7k
18 kwi 09:36
studentka: czyli rozumiem że nic dalej po prostu nie da się zrobić i to już jest rozwiązanie?
A drugi przykład? Jeden wiersz mogę wykreślić chyba prawda? i co dalej?
18 kwi 09:45
Blee:
Nic wiecej nie zrobisz. Masz trzy niewiadome i dwa rownania
18 kwi 09:48
studentka: ok. A drugi przykład?
18 kwi 09:52
Blee:
Masz dwa identyczne rownania, jeden wiersz bedzie sie zerowal.
18 kwi 10:04