Woda
Krzysiek60: Po dziewieciu dniach podrozy podroznicy wypili 60% wody .
Zostalo im 48 buklakow z woda
O ile procent musza zmniejszyc dziennie spozycie wody aby ta ilosc im wystarczyla na dalszse 8
dni podrozy
0,6x= 48
x= 80 buklakow wody mieli na cala podroz
Zuzyli 80−48=32 buklaki wody
o tyle beda musieli zmiejszyc dzienna racje spozycia wody
18 kwi 00:12
iteRacj@: dobry wieczór !
wypili 60% wody → zostało 40% wody
0,4x= 48
18 kwi 00:17
aniabb: mieli 120
wypili 72 w 9 dni więc 8/dzień
teraz muszą pić 6/dzień
zmniejszą o 2 więc 2/8=0,25 = 25%
18 kwi 00:22
Krzysiek60: Dobry wieczor
iteRacjo 
czyli zle policzylem
dziekuje za naprowadzenie .
Aniu juz jutro napiszse do Ciebie i zapytam sie o cos (nie chce tutaj pisac na forum .
18 kwi 00:31