dsa
das: Narysuj na płaszczyźnie zespolonej
Im(z+i)4 ≤ 0
Jakąś wskazówke ktoś może?
17 kwi 23:52
das: Dam mi coś jak przejdę na postać trygonometryczną?
17 kwi 23:58
Pytający:

Da, najpierw możesz podstawić:
u=z+i=|r|(cos(φ)+i*sin(φ))
Im(u
4)≤0
Im(|r|
4(cos(4φ)+i*sin(4φ)))≤0
|r|
4sin(4φ)≤0
sin(4φ)≤0 ∨ r=0
4φ∊<−π+2kπ, 2kπ>
z=u−i, stąd rysunek
18 kwi 11:51
PW: Niech z=x+iy, wtedy z+i=x+i(y+1),
| | | | | | | |
(z+i)4=(x+i(t+1))4=x4+ | x3i(y+1)+ | x2i2(y+1)2+ | xi3(y+1)3+i4(y+1)4= |
| | | | |
=x
4+4x
3(y+1)i−6x
2(y+1)
2−4x(y+1)
3i+(y+1)
4.
Im(z+i)
4=4x
3(y+1)−4x(y+1)
3
Im(z+i)
4≤0 ⇔ 4x
3(y+1)≤4x(y+1)
3
Rozwiązaniami nierówności są m.in. wszystkie pary (x,y), w których
(1) x=0 lub y+1=0.
Jeżeli x≠0 i y+1≠0, to równoważną nierównością jest (po podzieleniu stronami przez 4x
2(y+1)
2)
| | (x−y−1)(x+y+1) | |
(2) |
| ≤0. |
| | x(y+1) | |
Żeby to narysować, trzeba przeprowadzić analizę, np.
1° Jeżeli x>0 i (y+1)>0, to nierównośc (2) jest równoważna nierówności
x−y−1≤0
(3) y≥x−1.
2° Jeżeli x<0 i (y+1)<0, to (2) jest równoważna nierówności
x−y−1≥0
(4) y≤x−1
i tak dalej.
18 kwi 12:49
PW: Pytający, nie widziałem Twojego rozwiązania. \Wygląda na to, że z mniejszym polotem, ale
dojdę do tego samego
18 kwi 12:52
Pytający:
PW, można też powiedzieć, że to Ty napisałeś z większym polotem. A już na pewno z większym
rozmachem.
18 kwi 16:51
PW: Nie żartuj sobie z wyrobnika. Muszę się przyznać, że mam taką wadę − jak już zacznę jakiś
pomysł, to brnę do końca, żeby się przekonać, czy da się to zrealizować. Często z tego powodu
w sytuacjach egzaminacyjnych brakowało mi czasu, niestety.
18 kwi 17:27