Janek191:
( z + 2 i)
3 + 27 i = 0
z
3 + 6 i z
2 −12 z − 8 i + 27 i = 0
z
3 + 6 i z
2 −12 z + 19 i = 0
z = i bo i
3 + 6 i*i
2 −12 i + 19 i = − i − 6 i −12 i + 19 i = 0
Wykonujemy dzielenie
( z
3 + 6 i z
2 −12 z + 19 i ) : ( z − i ) = z
2 + 7i z − 19
z
2 + 7 i z − 19 = 0
Δ = − 49 − 4*1*(−19) = 27
√Δ = 3
√3
| | − 7 i − 3√3 | |
z = |
| = −1,5√3 −3,5 i |
| | 2 | |
lub
| | − 7 i + 3√3 | |
z = |
| = 1,5√3 − 3,5 i |
| | 2 | |
Odp.
z = − 1,5
√3 − 3,5 i lub z = i lub z = 1,5
√3 − 3,5 i
============================================