wyznacz pochodną funkcji
kalinki1989:
y=pi(1+ex+1) / x
Bardzo proszę o waszą pomoc!
8 lut 21:22
DarekS: to jest pochodna funkcji złożonej i do tego dochodzi pochodna ilorazu (mógłby się nauczyć pisać
ułamki na forum

:
| | ex+1*1*x − ex+1*1 | |
y' = pi * |
| |
| | x2 | |
a teraz trochę tłumaczenia: pierwsza jedynka w liczniku pochodzi z obliczenia pochodnej funkcji
wewnętrznej e
x+1 ponieważ (x+1)' = 1
druga jedynka pochodzi z obliczenia pochodnej z mianownika (x)' = 1
8 lut 21:31
kalinki1989: a czy nie powinna m tu skorzystać ze wzoru y=g/f
y'=g'*f −f'*g / f
2 
Nie bardzo rozumiem skąd masz te obliczenia:(
8 lut 21:40
Mickej: własnie z tego wzoru
8 lut 21:42
DarekS:
g(x) = ex+1 g'(x) = ex+1 * 1 tu jest pochodna funkcji złożonej
f(x) = x f'(x) = 1
8 lut 21:51
kalinki1989: ooo

dzięki wielkie! zaczaiłam!

hehehhe, bo właśnie nie wiedziałam głównie co począć z tym
pi

bo to się traktuje jak liczbę rzeczywistą,czyli jak a?
9 lut 11:00