Pochodna funkcji
Szczeniak: Znajdź równania prostych stycznych do wykresu funkcji f(x)=x
3+6x
2−15x+4 i równoległych do osi
OX.
Oraz ponawiam prośbę o pomoc w tym zadanku: Oblicz granicę przy x dążącym do −2 z f(x)=|x+2|
podzielone przez (x3+4x2+4x)
17 kwi 23:14
aniabb: policz pochodną i przyrównaj do zera
wstaw wynik za x i wylicz y
proste to będą y= wyliczone wartości
17 kwi 23:18
Adamm:
| | |x+2| | |
limx→−2 |
| = |
| | x3+4x2+4x | |
| | |x+2| | |
= limx→−2 |
| = |
| | x(x+2)2 | |
| | |x+2| | |
= limx→−2 |
| = |
| | x|x+2|2 | |
17 kwi 23:21
17 kwi 23:22
Basia:
| |x+2| | | |x+2| | | |x+2| | |
| = |
| = |
| |
| x3+4x2+4x | | x(x2+4x+4) | | x(x+2)2 | |
x→ −2
− ⇒ x+2<0 ⇒ |x+2| = −(x+2) i mamy
| −(x+2) | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| = − |
| * |
| → − |
| *[ |
| ] = |
| x(x+2)2 | | x(x+2) | | x | | x+2 | | −2 | | 0− | |
x→ −2
+ ⇒ x+2>0 ⇒ |x+2|=x+2 i mamy
| x+2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| → |
| *[ |
| ] = |
| x(x+2)2 | | x(x+2) | | x | | x+2 | | −2 | | 0+ | |
17 kwi 23:27
Szczeniak: Dziękuę za granicę, a rozwiniesz dlaczego wykonujemy takie dzialania przy zadaniu ze stycznymi?
Kiepsko się czuję i totalnie dzisiaj nie łapię nic
17 kwi 23:31
Szczeniak: Sory dziwinie to napisałem, teraz widzę że to dwie a nawet trzy różne osoby wypowiedziały się w
wątku
17 kwi 23:32
aniabb: skoro mają być równoległe do OX to znaczy że a=0 czyli tak jakbyś szukał max i min
17 kwi 23:35
Szczeniak:
17 kwi 23:36
Basia:
styczne mają być równoległe do osi OX a to są proste postaci y=b czyli
y=ax+b i a=0
a = f'(x) gdzie x odcięta punktu styczności
dlatego liczymy pochodną i szukamy jej miejsc zerowych
styczne w tych punktach to szukane proste
i są to proste przechodzące przez punkty (x; f(x))
czyli:
f(x)=x
3+6x
2−15x+4
f'(x) = 3x
2+12x−15
3x
2+12x−15=0 /:3
x
2+4x−5=0
Δ = 16−4*1*(−5) = 36
√Δ = 6
b
1 = f(−5) = (−5)
3+6*(−5)
2−15*(−5)+4 = −125+150+75+4 = 104
b
2 = f(1) = 1+6−15+4 = −4
i masz styczne:
w p−cie x
1=−5 prosta y=105
w p−cie x
2=1 prosta y=−4
17 kwi 23:40
Szczeniak: Dziękuję bardzo.
18 kwi 10:35