a
Iza: udowodnij że 3k+1 to liczba parzysta dla każdego k∊N
17 kwi 22:52
Basia: a co tu dowodzić?
każda potęga naturalna liczby nieparzystej jest nieparzysta
do nieparzystej dodajesz 1 więc masz liczbę parzystą
no chyba, że to ma być takie proste ćwiczenie z dowodem indukcyjnym
17 kwi 22:54
Iza: tak, z dowodem indukcyjnym. dopiero zaczynam, a na wykładzie mnie nie było
17 kwi 22:56
Basia:
1.
dla k=0 mamy 30+1=1+1=2 = 2*1
2.
Zi: 3k+1 = 2m ⇔ 3k = 2m−1
Ti: 3k+1+1=2n
d−d:
3k=1+1 = 3*3k+1 = 3(2m−1)+1 = 6m−3+1 = 6m−2 = 2(3m−1)
17 kwi 22:57
Iza: dzięki wielkie
a mam jeszcze takie pojęcia jak zasada maksimum i zasada minimum w dowodzeniu.
Mogłabyś wytłumaczyć jak to działa w praktyce? bo teoria o tym jest dość niezrozumiała
17 kwi 23:08
17 kwi 23:19