1 | 1 | |||
log3 | − 3log | − log3 81 = | ||
27 | 3 |
1 | ||
log3 (1/27)/3) −3log | ||
3 |
1 | ||
log | = log3−1 a log3≈0,48 | |
3 |
1 | 1 | |||
log3 | Traktujesz jako "3 do x = | " | ||
27 | 27 |
1 | ||
Zauważ, że | możesz zapisać jako 1/33, a to natomiast jako 3−3 | |
27 |
1 | ||
−3log | ||
3 |
1 | 1 | |||
−3log | = −log1/3 | = −1 | ||
3 | 3 |
1 | ||
zapis log | to logarytm przy podstawie 10 | |
3 |
1 | 1 | |||
wiec 3log | mozemy zapisac tak log | 3 | ||
3 | 3 |
1 | ||
albo 3log | = 3*log3−1 = −1*3log3 | |
3 |
1 | ||
log | = U{log310}{log3 (1/3) | |
3 |
1 | log3(1/3) | |||
log | = | tak ma byc | ||
3 | log310 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |