matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj wartość wyrażenia
Aniutkaa:
8
20
*3
16
=
48
10
Wiem że muszę do wspólnej liczby sprowadzić, tylko nie wiem za bardzo jak ugryźć ten przykład.
17 kwi 21:55
Eta:
8=2
3
, 48=2
4
*3
2
60
*3
16
=...........
2
40
*3
10
17 kwi 21:58
Basia:
(2
3
)
20
*3
16
2
60
*3
16
=
=
=
(3*2
4
)
10
2
40
*3
10
2
20
*3
6
i tyle; przecież nikt tego nie będzie liczył, a jeżeli chcesz to na kalkulatorze
17 kwi 21:59