Ciąg arytmetyczny, znalezienie liczb, które spełniają warunek...
Pytajnik: Znajdź wszystkie liczby dwucyfrowe n takie, że liczba n, jej podwojona cyfra jedności i jej
podwojona cyfra dziesiątek tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny.
Proszę o podpowiedź.
17 kwi 21:39
Basia: liczba w zapisie pozycyjnym: xy
liczba: 10*x+y
10x+y; 2y; 2x tworzą ciąg arytmetyczny; x,y to cyfry x≠0
4y = 12x+y
3y = 12x
y = 4x
może być:
x=1, y=4 czyli 14
x=2, y=8 czyli 28
i tyle, bo dla większych x y już nie jest cyfrą
17 kwi 21:48
Pytajnik: Okej dziękuje, nie mogłem rozgryźć za bardzo polecenia.
17 kwi 21:55