ciągi
Ada: Rozwiąż równanie : 5+10+15+...+5n=455
17 kwi 21:34
Basia:
lewa strona = S
n ciągu arytmetycznego, w którym a
1 =5 i r=5
| | a1+an | | 5+5n | |
Sn = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
i masz równanie
5(1+n)*n = 2*455 /:5
(1+n)*n = 2*91
n
2+n−182 = 0
Δ i tak dalej; pamiętaj, że n∊N
+
17 kwi 21:40
Eta:
n(n+1)=182=13*14
n=13
17 kwi 21:41
ford:
n | 5n | ∑
−−−−−−−−−−−−
1 | 5 | 5
2 | 10 | 15
3 | 15 | 30
4 | 20 | 50
5 | 25 | 75
6 | 30 | 105
7 | 35 | 140
8 | 40 | 180
9 | 45 | 225
10 | 50 | 275
11 | 55 | 330
12 | 60 | 390
13 | 65 | 455
czyli n = 13
18 kwi 08:12