Wyznacz styczną do wykresu funkcji
Victor: Wyznacz styczną do wykresu funkcji w punkcie x0=2:
x − 2
f(x)= −−−−−−
1 − x
8 lut 21:17
Hashiri: zadanie latwiutenkie, chetnie bym zrobil,
ale wychodzi mi ze 2 NIE NALEZY do wykresu funkcji

Jak mozesz sprawdzic czy dobrze napisales ?
8 lut 21:27
Hashiri: jaka jest funkcja kanoniczna tego ?
| | 1 | |
bo mi wychodzi − |
| −1  |
| | x−1 | |
8 lut 21:37
Bogdan:
f(2) = 0, punkt (2, 0) należy do wykresu funkcji.
Styczna y = ax + b, a = f'(2)
Styczna y = f'(2)(x − 2) ⇒ y = f'(2)x − 2f'(x)
Oblicz f'(2)
8 lut 21:37
Victor: f'(2) wyszło mi −1 więc y=−x+2
Rozwiązanie miałem przedstawić też graficznie, i jeśli się nie pomyliłem, to wyszło dobrze, tak
więc dzięki za pomoc
8 lut 23:18