liczby harmoniczne
Kamil: | | 1 | | 1 | | 1 | |
n−tą liczbę harmoniczną nazywamy liczbę postaci Hn= |
| + |
| +...+ |
| . |
| | 1 | | 2 | | n | |
H
0=1.Udowodnij
dla dowolnej liczby naturalnej n:
czyli dobrze rozumiem że trzeba udowodnić 2 nierówności indukcyjnie?
| n+1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| + |
| +...+ |
| |
| 2 | | 21 | | 22 | | 2n | |
oraz
17 kwi 21:11
Adamm:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
H2n= |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 2n | |
17 kwi 21:12
Kamil: ok, dzięki Adamm, pierwszy raz spotykam się z taką liczbą (lub przynajmniej tak myślę)
17 kwi 21:16
Adamm:
można udowodnić że
0≤Hn−log(n)≤1/n+C
gdzie C − stała Eulera
to tak na marginesie
17 kwi 21:23
17 kwi 21:26