Wyznacz liczbe a dla ktorej podana jest dziedzina funkcji
Lila: Wyznacz liczbe a dla ktorej dziedzine funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbior Df
f(x) = √x=4 + 1/x=a
Poprosze uprzejmie i pomoc
17 kwi 21:04
Basia: popraw zapis
17 kwi 21:09
Lila: a dziedzina Df=<−4, 1) u (1, +nieskonczonosć)
17 kwi 21:09
Lila: f(x) = √x=4 + 1/x+a
17 kwi 21:10
Lila: Hej, pomoże ktoś
17 kwi 22:12
Lila: f(x) = √x+4 + 1/x+a
17 kwi 22:42
Basia: napisałaś tak:
czy aby na pewno tak ma być?
poza tym gdzie ten "podany obok wzoru zbiór"
Przepisz poprawnie treść zadania.
17 kwi 22:49
Basia: funkcja to nie to co napisałaś tylko
aby D
f = <−4;1)∪(1;+
∞) musi być a= −1
17 kwi 22:52
Lila: tak, funkcja to wskazana przez Ciebie, nie mogłam poprawnie napisac, przepraszam za kłopot.
w jaki sposób wyliczone zostalo a? tego właśnie nie rozumie
17 kwi 23:00
Basia:
1 nie należy do dziedziny;
| | 1 | |
√1+4 = √5 istnieje; czyli dla x=1 musi nie istnieć ułamek |
| , |
| | 1+a | |
a ułamek nie istnieje ⇔ mianownik = 0
stąd: 1+a = 0 ⇔ a= −1
17 kwi 23:06
Lila: dziękuje Ci bardzo
17 kwi 23:29