dowod niewyniernosci
ucze_Sie: Uzasadnij, że liczba √2/3 jest liczba niewymierną
17 kwi 20:53
Albert Einstein: √2/3=√0,6=0,77459666924
17 kwi 20:55
Adamm:
3x2−2 nie ma pierwiastków wymiernych
17 kwi 20:57
ucze_Sie: można prosić o wytłumaczenie sposobem, że jezeliby byla liczba wymierna to istnialyby takie a i
b naturalne, ze √2/3=a/b
17 kwi 20:59
Adamm: to też jest dowód nie wprost
17 kwi 21:00
Basia: przypuśćmy, że
| | m | |
√2/3∊W ⇔ ∃m,n∊Z √2/3 = |
| i m,n są względnie pierwsze ⇔ |
| | n | |
| | 2 | | m2 | |
∃m,n∊Z |
| = |
| ⇔ ∃m,n∊Z 2n2 = 3m2 |
| | 3 | | n2 | |
1.
n jest parzysta i m jest nieparzysta
wtedy 2n
2 jest parzysta, a 3m
2 nieparzysta
parzysta = nieparzysta
sprzeczność
2.
n jest nieparzysta i m jest parzysta
wtedy w rozkładzie 2n
2 jest jedna liczba 2, a w rozkładzie 3m
2 jest parzysta liczba dwójek
nie mogą więc to być liczby równe
sprzeczność
czyli przypuszczenie było
fałszywe, czyli
√2/3∉W
17 kwi 21:01
ucze_Sie: A takim samym sposobem liczba pier 3 st z 9?
17 kwi 21:32
Basia: 9√3 ?
podobnie; trzeba policzyć ile razy w rozkładach
3n9 i m9
występuje liczba 3
17 kwi 21:37
ucze_Sie: odwrotnie, stopien 3, pod pierwiastkiem 9
17 kwi 21:46
Basia: 3
2*n
3 = m
3
zakładasz, że m,n są względnie pierwsze
i liczysz trójki w rozkładach
1. 3|m to po lewej masz dwie trójki a po prawej liczba trójek jest wielokrotnością liczby 3 (bo
potęga 3)
2. 3|n to po lewej masz trójki, a po prawej nie
17 kwi 21:54