6 ponumerowanych kul
Janusz: W urnie znajduje się sześć ponumerowanych kul od 1 do 6. Losujemy kolejno dwie kule bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb znajdujących się na kulach
jest większa niż dziewięć, pod warunkiem że za pierwszym razem wylosowano liczbę nieparzystą.
17 kwi 20:42
Basia:
|Ω| = 6*5
A − suma > 9
B − pierwsza liczba nieparysta
A∩B = {(5,6)}
|B| = 3*5 = 15
| | P(A∩B) | | 1 | | 2 | | 1 | |
P(A|B) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(B) | | 30 | | 1 | | 15 | |
17 kwi 20:47