Planimetria- Trapez
Rafal:

W trapezie ABCD o podstawach AB i CD dane są dlugości |AB|=|AC|=|AD|=5 i |BC|=6. Oblicz długość
przekątnej BD.
Wyznaczyłem pole trójkąta ABC ze wzoru Herona :
P=
√8(8−5)(8−5)(8−6)=12
Potem wysokość:
W trójkącie AED z tw. pitagorasa wyznaczyłem długość odcinka AE
W trójkącie DEB również z tw. pitagorasa:
| 24 | | 7 | |
( |
| )2 + (5− |
| )2 =|DB|2 |
| 5 | | 5 | |
|DB|
2=36
|DB|=6
Jednak odpowiedź to |DB|=8 , Proszę o pomoc
Mila:

Ten trapez inaczej wygląda, spróbuj narysować ( cyrkiel linijka).
1) P
ΔABC=12
2)
W ΔDEA:
h
2+e
2=25
e=1,4
3)
W ΔDEB:
|DB|
2=(5+1.4)
2+4,8
2=40.96+23.04=64
|DB|=8
===========