tozsamosci trygonometryczne
Hashiri: Witam,

Udowodnij tozsamosc :
| | ctgx−tgx | | 1 | | 1 | |
1. |
| = |
| − |
| |
| | sinx+cosx | | sinx | | cosx | |
Bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje.
8 lut 20:57
Eta:
licznik lewej strony:
| | cos2x −sin2x | | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
ctgx−tgx= |
| = |
|
|
| | sinx*cosx | | sinx*cosx | |
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | | 1 | | 1 | |
L= |
| = |
| − |
|
|
| | sinxcosx( sinx+cosx) | | sinx | | cosx | |
L=P
koniecznie podaj stosowne założenia
8 lut 21:04
Eta:
Napisałam w skrótach , bo wiem ,że sobie poradzisz
8 lut 21:06
Hashiri: troche nie widze tej drugiej liniki przesztalcen

,a zalozenia to beda taki, ze sinx≠0, cosx≠0 i sinx≠ − cosx
8 lut 21:21
Hashiri: Prosze niech mi ktos wyjasni druga linike przeksztalcenia, bo
nie wiem jak z tego zrobic roznice
8 lut 21:38
Eta:
po skróceniu ( sinx +cosx) przy założeniu sinx ≠ −cosx
otrzymasz:
| | cosx−sinx | | cosx | | sinx | | 1 | | 1 | |
L= |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | sinx+cosx | | sinx*cosx | | sinx*cosx | | sinx | | cosx | |
8 lut 21:42
Eta:
poprawiam chochlika
| | cosx −sinx | |
L= |
| =....... |
| | sinx *cosx | |
8 lut 21:46
Hashiri: o dzieki teraz rozumiem,

mam jeszcze pytanie: czy wykres f(x)= cosx ma tylko os symetri jako OY
czy kazda prosta kπ jest osia symetrii
8 lut 21:51
Hashiri: Prosze odpowiedzcie
8 lut 22:00
Eta:
każda prosta o równaniu x = k*π, k€C
8 lut 22:02
Hashiri: ale wzor cosx=cos(−x) odnosi sie tylko do osi symetri OY
8 lut 22:04