Stereometria.
piotrovvicz: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60°.
Promień okręgu opisanego na podstawie jest równy 6.
Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej bryły.
17 kwi 19:07
Mila:
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *PΔABC*H, Pb=3* |
| *a*hb |
| | 3 | | 2 | |
1)
R=6
r=3
|EC|=9=h
a=6√3
2)
W ΔSOC:
H=6√3
| | 1 | | 1 | |
V= |
| * |
| *6√3*9*6√3=162 |
| | 3 | | 2 | |
================
3)
W ΔSOE: h
b2=r
2+H
2
h
b2=3
2+(6
√3)
2=9+36*3=117
h
b=
√117=
√9*13=3
√13
==================
17 kwi 22:18