Pochodne cząstkowe 2 rzędu.
Lals: Pochodne cząstkowe 2 rzędu.
Prosiłbym o pomoc, bo pomimo, że wystarczy wykonać jakieś proste działanie nic mi nie
przychodzi do głowy. Byłoby dobrze gdyby ktoś opisał co wykonał w tym ostatnim kroku.
f(x,y)=ln
√x2+y2
| ∂2 | | (x)' * (x2+y2) − x * (x2+y2)' | |
| = |
| = |
| ∂2x | | (x2+y2)2 | |
| ∂2 | | (y)' * (x2+y2) − y * (x2+y2)' | |
| = |
| = |
| ∂2y | | (x2+y2)2 | |
17 kwi 18:40
jc: Kto tak pisze?
Symbol różniczkowania = funkcja.
Prim jako pochodna cząstkowa, nie wiadomo względem jakiej zmiennej.
Na końcu wystarczy wykonać odejmowanie.
(x2+y2)−2y2=x2−y2
17 kwi 19:03