Przekształcanie wzorów funkcji wymiernej
PRQ: W jaki sposób przekształcać wykresy funkcji wymiernej względem prostych? Np przekształcić
funkcję
F(x) = (2x+4 ) / (x+3) względem prostej y = 2
17 kwi 17:26
PRQ: A raczej nie wykres, tylko wzór!
17 kwi 17:26
Blee:
Wiesz jak zrobić przekształcić względem osi OY
17 kwi 17:32
PRQ: Kazdy x => (−x)?
17 kwi 17:33
Blee:
Tfu tfu ... względem osi OX miało być

Jeżeli tak to mając prosta y=2 robisz następującą rzecz:
1) przesuwasz wykres f(x) o '2' w dół (tak aby prosta y=2 przekształcić w y=0 czyli oś OX)
2) przekształcasz względem osi OX
3) przesuwasz powstały wykres funkcji o '2' do góry (tak aby prostą znowu była y=2)
KOOONIEC
17 kwi 17:34