kiełbaska wielomianki
nie zdam matury: Wielomian w(x)=x3+x2+cx+c, gdzie c jest liczbą ujemną, ma trzy różne pierwiastki, które są
kolejnymi wyrazami pewnego rosnącego ciągu arytmetycznego. Oblicz różnice tego ciągu.
wiem ze pierwiastki to −1, √−c, p−{−c} ale jak mam dojść do tego w jaki sposób tworzą ciąg?
ktory jest najmniejszy?
17 kwi 17:20
nie zdam matury: −√−c ten 3. pierwiastek
17 kwi 17:20
Blee:
skoro c < 0
to √−c > 0 oraz −√−c < 0
możliwości są takie:
−1 ; −√−c ; √−c
−√−c ; −1 ; √−c
bądź analogicznie:
√−c ; −√−c ; −1
√−c ; −1 ; −√−c
tylko takie możliwości wchodzą w grę (a tak naprawdę to któreś z pierwszej dwójki, bo druga
dwójka to 'obicie lustrzane' tych wcześniejszych)
17 kwi 17:25
Blee:
jeżeli zrobisz równanie : 2a2 = a1 + a3
to od razu zauważysz, że '2' przypadek odpada (bo −2 ≠ 0)
17 kwi 17:26
Blee:
więc masz tylko opcję: −1 ; −√−c ; √−c (szeregując je od najmniejszego do największego
wyrażenia)
17 kwi 17:27
nie zdam matury: ok, dziękuje
17 kwi 17:41
piotr: x
2(x+1) + c(x+1) = 0 ∧ c<0
(x+1)(x
2−c) = 0 ∧ c<0
x = −1 ∨ x = −
√−c ∨ x =
√−c
1)
−1 +
√−c=
√−c +1 sprzeczne
√−c − (−
√−c) = −
√−c +1
⇒
⇒
17 kwi 18:14