prawdopodobieństwo zdarzeń niezależnych
Bartek: Prawdopodobieństwo:
Witam, otóż mam dylemat.
1. Czy wzór jest prawdziwy: p(AnB) = p(A)p(B)
Szukając odpowiedzi natknąłem się na:
Zdarzenia A i B nazywamy niezależnymi gdy P(AnB) = P(A)P(B) <− to służy tylko do sprawdzenia
czy są niezależne?
Szukając dalej znalazłem własności funkcji prawdopodobieństwa i
p(AnB) = p(A) + p(B) − p(AuB) więc taki jest poprawny?
2. Jeśli zdarzenia A i B są niezależne oraz p(A) = 0,6 p(B)=0,5 to policz p(AuB) = ...
| | 6 | | 5 | |
p(AuB) = p(A) + p(B) − p(AnB) = |
| + |
| − p(AnB) = ... |
| | 10 | | 10 | |
Ale dalej, nie mogę skojarzyć jak z tego wyliczyć p(AnB).
Proszę o nakierowanie, pozdrawiam
Blee:
1) ów wzór jest prawdziwy tylko i wyłącznie wtedy gdy A i B są zdarzeniami NIEZALEZNYMI

Natomiast P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) jest zawsze prawdziwą równością
skoro są niezależne to:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) = P(A) + P(B) − P(A)*P(B) = ....