matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenie algebraiczne
AGA:
udowodnij że jeśli a+b=5 oraz ab=3 to a2+b2=19
17 kwi 16:24
Blee:
(a+b)
2
= a
2
+ 2ab + b
2
czyli: 5
2
= a
2
+ b
2
+ 2*3 stąd a
2
+ b
2
= ...
17 kwi 16:30
Choina:
(a+b)
2
=a
2
+2ab+b
2
25=a
2
+6+b
2
a
2
+b
2
=19 cnd.
17 kwi 16:31