aa
Mateusz: Narysuj wykres funkcji:
robię w przedziałach
| | −1 | |
a) (−∞,0) −> f(x) = |
| −1 |
| | x−1 | |
| | 1 | |
b) <0, +∞) −> f(x) = |
| +1 |
| | x−1 | |
al nie wychodzi mi coś wykres zgodnie z odpowiedziami
17 kwi 15:58
Blee:
to widać źle rysujesz bo funkcja dobrze przekształcona
Pamiętaj także że x≠1
17 kwi 16:06
Mateusz: nie rozimiem czemu wykres w punkcie (0,0) odbija się i "idzie" w dół
17 kwi 16:11
Blee:
| | x | |
bo jest to dodatnia część wykresu f(x) = |
| |
| | x−1 | |
17 kwi 16:17
Mateusz: nadal nie rozumiem
17 kwi 16:21
Blee:
ale czego tutaj nie rozumiesz?
rysujesz dwie funkcje ... ich 'połączenie' daje Ci wykres funkcji z wartością bezwzględną
17 kwi 16:23
Mateusz: tego co napisałem o 16:11
a rysunek niestety nie rozjaśnił
17 kwi 16:28
Blee:
to już widzę, że to co napisałeś w pierwszym poście to jest po prostu to co zrobił ktoś inny, a
Ty tylko zdołałeś to przepisać
17 kwi 16:33
Mateusz: Nie, wzory tych funkcji wyprowadziłem sam, ale jak rysuje to mój wykres się tak nie "załamuje"
w punkcie (0,0)
17 kwi 16:34
Blee:
to widać źle rysujesz
17 kwi 16:59
Mateusz: może teraz uda mi się załapać ideę
| | 1 | |
mam wzór f(x)= |
| +1 dla x ∊ <0, +∞) |
| | x−1 | |
z dziedziny wypada nam 1
więc robiąc sobie np tabelkę (x,y) powinienem wziąć jakąś licczbę z zakresu <0,1)?
jakieś inne sugestie jak dość do wykresu z 16:17?
17 kwi 20:12
Blee:
1) narysuj h(x) = 1/x
2) przesun funkcje o wektor [1, 1]
3) interesuje Ciebie tylko to co jest na prawo od osi OY
17 kwi 20:16
Mateusz: tak robię, ale nie otrzymuję tego co Ty

mam zwykłą hiperbole
17 kwi 20:23
Blee:
Toc ja takze mam wykres hiperboli, ale interesuje nas tylko CZESC tego wykresu.
Analogicznie czesc INNEJ hiperboli bedzie nas interesowala pozniej
17 kwi 20:25
Mateusz: okej, tę część mam
17 kwi 20:26
Mateusz: teraz rysować tę dla (−∞,0) , tak?
17 kwi 20:27
Mateusz:
17 kwi 21:07
Mateusz:
18 kwi 09:10
kochanus_niepospolitus:
tak
18 kwi 09:12