Oblicz współrzędne punktu C.
Ioun: Dane są punkty A = (− 3,4) i B = (− 13,9) . Punkt C należący do odcinka AB i taki, że 1 AC =
4CB ma współrzędne:
A) C = (− 10,5)
B) C = (− 2,1)
C) C = (− 7,6)
D) C = (− 5,5)
17 kwi 15:57
Blee:

żadne z powyższych
dwa w ogóle nie leżą na odcinku AB
pozostałe dwa nie mogą być bo są bliżej punktu A niż punktu B
więc niemożliwe jest spełnienie równania |AC| = 4|BC|
17 kwi 16:05
Blee:
gdyby było na odwrót:
4|AC| = |BC|
Wtedy odpowiedzią byłoby D) C(−5,5)
17 kwi 16:05
Ioun: mój błąd, źle przepisałem zadanie
a mozesz rozpisać czemu (−5;5)?
17 kwi 16:07
jc: | | 4 | | 1 | | 4 | | 1 | |
C= |
| A+ |
| B= |
| (−3,4)+ |
| (−13,9)=(−5,5) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | |
Wyjaśnienie: C=A+ |
| (B−A)= |
| A+ |
| B. |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
17 kwi 19:22