Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej...
Pytajnik: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n3−n jest podzielna przez 6.
Proszę o jakieś wskazówki bo nie wiem jak się za to zabrać.
Nie proszę o rozwiązanie (chyba, że ciągle nie będę w stanie zrobić tego zadania).
17 kwi 15:15
Blee:
n
3−n = n(n
2−1) = n*(n−1)*(n+1) = (n−1)*n*(n+1)
wniosek
17 kwi 15:16
Oliwka K : n3−n= n(n2−1)= n*(n−1)(n+1)= (n−1)*n(n+1)
17 kwi 15:17
Pytajnik: Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych. (Do tego momentu doszedłem)
Wystarczy, że podsumuje to pisząc, że taki iloczyn jest zawsze podzielny przez 6?
17 kwi 15:19
Oliwka K : Wiec dokladnie jedna z tych liczb jest podzielna przez 3 i przynajmniej jedna podzielna
przez 2
17 kwi 15:21
Oliwka K : np 4*5*6
21*22*23
17 kwi 15:22