Ilość funkcji niemalejących
eqq: Rozważmy wszystkie funkcje postaci f : {1, 2, . . . , 7} → {1, 2, 3, 4}. Ile spośród nich to
funkcje niemalejące?
| | | |
Wiem, że rozwiązanie to | ale nie mam pojęcia skąd ono się wzięło. Mógłby mi ktoś to |
| | |
wytłumaczyć?
Pytający:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_z_powt%C3%B3rzeniami
Liczba 7−elementowych multizbiorów złożonych z elementów 4−elementowego zbioru {1, 2, 3,
4}.
Przykładowo:
• multizbiór {1,1,1,1,1,1, 1} jednoznacznie wyznacza funkcję niemalejącą:
f(1)=f(2)=f(3)=f(4)=f(5)=f(6)=f(7)=1
• multizbiór {1,1,1, 2, 2, 3, 4} jednoznacznie wyznacza funkcję niemalejącą:
f(1)=f(2)=f(3)=1
f(4)=f(5)=2
f(6)=3
f(7)=4
itp.
Bardziej obrazowo:
f(1)≤f(2)≤f(3)≤f(4)≤f(5)≤f(6)≤f(7), czyli
• ileś pierwszych wartości funkcji jest równych 1
• ileś kolejnych wartości funkcji jest równych 2
• ileś kolejnych wartości funkcji jest równych 3
• ileś kolejnych wartości funkcji jest równych 4
Te "bloki" takich samych wartości można rozdzielić, powiedzmy kreskami (trzema, bo na cztery
bloki). Wtedy wszystkie wartości do pierwszej kreski to jedynki, do drugiej kreski dwójki, do
trzeciej kreski trójki i po trzeciej kresce czwórki. Trzeba tylko wybrać 3 z (7+3) miejsc dla
tych kresek.
Przykładowo:
• "f(1) f(2) f(3) f(4) f(5) f(6) f(7) | | |" jednoznacznie wyznacza funkcję niemalejącą:
f(1)=f(2)=f(3)=f(4)=f(5)=f(6)=f(7)=1
• "f(1) f(2) f(3) | f(4) f(5) | f(6) | f(7)" jednoznacznie wyznacza funkcję niemalejącą:
f(1)=f(2)=f(3)=1
f(4)=f(5)=2
f(6)=3
f(7)=4
itp.