Glosowanie
Oliwka K : Mam jeszcze jedno zadanie ktore wychodzi mi zle
W wyborach na przewodniczacego startuje dwoch chlopcow Andzej i Bartek
Oddano 168 glosow i wygral Bartek . Nawet gdyby ci co glosowali na Bartka oddali swoje glosy
na Andrzeja to Bartek i tak mialby 2 razy wiecej glosow niz Anrdzej
Ile glosow dostal Andrzej a ile Bartek
x− glosy naAndrzeja
168−x glosy na Bartka
168−x−20= 2(x+20) to mam zle
17 kwi 14:49
Blee:
"Nawet gdyby ci co glosowali na Bartka oddali swoje glosy
na Andrzeja to Bartek i tak mialby 2 razy wiecej glosow niz Anrdzej "
Co to w ogóle ma oznaczać? Gdyby nikt na Bartka nie głosował (tylko na Andrzeja) to i tak
miałby 2 razy więcej głosów niż Andrzej?
17 kwi 14:53
DM: Bo to pewno wybory w Rosji
17 kwi 14:58
DM: zgodnie z treścią zadania wyszło mi coś takiego:
a,b ≥ 0
a+b = 168
b > a
2(a+b) = b−b
17 kwi 15:05
DM: skoro więc a+b = 168 i równocześnie a+b = 0
tzn. że a,b ∊ ∅, tzn że wyborcy nie istnieją.
17 kwi 15:07
Oliwka K : Przepraszam ale zle napisalam
Nawet gdyby ci co glosowali na Bartka oddali 20 glosow na Andrzeja ti i tak bartek mialby dwa
razy wiecej glosow
Tak ma byc
17 kwi 15:12
Oliwka K : A teraz ?
17 kwi 15:18
Blee:
nadal nie bardzo rozumiem −−− Ci co głosowali oddali 20 głosów?
A może chodzi Ci oto, że gdyby 20 z tych co głosowało na Bartka, zagłosowało na Andrzeja
17 kwi 15:18
Oliwka K : Tak . O to chodzi .
.
17 kwi 15:19
DM: a + b = 168
b > a
2(a+20) = (b−20)
2a + 40 = b − 20
2a + 60 = b
2a + 60 = 168 − a
3a = 108
a = 36
b = 132
17 kwi 15:32
Blee:
to równanie miałaś dobrze napisane

x = 36
17 kwi 15:35
Oliwka K : Dziekuje
Musze w takim razie jeszcze raz sprawdzic
17 kwi 16:18