Kamil: CZy ktos jest mi w stanie pomoc ta nierownoscia?
x5+3x4-9x3-21x2-10x-24 < 0
13 lis 19:49
13 lis 20:05
Kamil: bede dozgonnie wdzieczny
13 lis 20:08
coco:
W( -2) =0 policz i tak jest więc mozna go podzielic przez (x+2)
otrzymamy x
4 +3x
3 -11x
2 +x -12
a w tym trzeba szukac miejsc zerowych wśród podzielników liczby 12
1, -1, 2, -2, 3, -3, 4, -4, 6, -6 ,12, -12
jak sie uda W( ? ) = 0 to znowu dzielenie itd
a jak nie to klops

! policz to i miej nadzieje ,że liczenie sie opłaci

OK

13 lis 20:33
Kamil: Dzieki bardzo
13 lis 20:38
isia: proszę o pomoc z równaniem
x3+6x2-x-30=0
13 lis 20:46
isia: oto poprawny zapis tego równania
x3+6x2-x-30=0
13 lis 20:50
isia: próbowałam dzielenia wielomianu i... nic - mam poszukać miejsc zerowych liczby 30? a co
potem
13 lis 20:56
coco: UFFF

podobnie jak poprzednio a nawet łatwiej


W(2) =0 sprawdź

i tak jest

dzielisz lewą stronę przez ( x -2) otrzymasz
x
2 +8x +15 a tu Δ -te
Δ= 4
x = -2 x = - 6
odp; x= 2 x = -2 x = 6
13 lis 20:59
isia: proszę o pomoc , sama na pewno nie dam rady - plisss
13 lis 21:01
isia: coco dzięki baaaardzo

!
13 lis 21:02
isia: x
4-13x
2+36 = 0
wprowadziłam pomocniczą x
2=t Δ=25 x
1=-2 x
2=2 x
3=-3 x
4=3
dobrze to policzyłam
13 lis 21:05
13 lis 21:07
isia: i jeszcze jedno chciałabym sprawdzić :
x2+2√2x+2=0
Δ=0 czyli jedno m. zerowe
tylko nie wiem czy x0= -2√2podzielone przez 2 to dobry wynik ?
13 lis 21:09
isia: coco bardzo mi pomagasz , nawet nie wiesz jak bardzo DZIĘKI !
13 lis 21:10
13 lis 21:11
isia: może skrócić ten pierwiastek ? ale nie wiem czy można ?
13 lis 21:19
coco:
Bardzo dobrze

skrócic mozesz

ale tylko 2 zostanie x
0 =
√2 
13 lis 21:25
isia: hello coco !
x3+6x2-x-30=0 co do rozwiązania , że jak podzielę przez (x-2) to otrzymam
x2+8x+15 zgadzam się
mam tylko pytanko , bo jakoś inaczej wyszły mi miejsca zerowe x1= -5 x2= -3
prosiłabym o sprawdzenie , z góry dziękuję
Aha i zdaje się , że w końcu zaczynam to rozumieć - m.in. dzięki Tobie coco.
14 lis 08:53
coco:
Hej

ciesza mnie Twoje pochlebstwa

nie wiem gdzie to zad.

ale wtym x
2 +8x +15 = 0 to oczywiście ,że x
1 = - 5 x
2 = - 3
Może ja coś nie dopisałam ( zawrót głowy od tych Waszych zadanek
14 lis 14:18