oblicz równanie
uczen322: Wyrażenie (x−√3)2 − 2(x−√3) (x+√3)+(x√3)2 jest równe
Dla dowolnych liczb rzeczwistych a,b :
a) (a+b)2−(a−b)2=2ab
b) (a+b)2−(a−b)2=−4ab
c) (a+b)2−(a−b)2=0
d) (a+b)2−(a−b)2=4ab
17 kwi 12:42
Ice Tea: x2−2√3x+3−2(x2−3)+3x2=x2−2√3x+3−2x2+6+3x2=2x2+2√3x+9
17 kwi 12:45
Ice Tea: Korzystając z wzorów skróconego mnożenia:
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
(a+b)2−(a−b)2=a2+2ab+b−(a2−2ab+b2)=a2+2ab+b2−a2+2ab−b2=4ab
17 kwi 12:46
Jerzy:
Popraw znak na minus przed: 2√3x
17 kwi 12:47
Ice Tea: oczywiście, −2√3x
17 kwi 12:47