Zastosowanie równań wielomianowych i wymiernych
Marek: Motorówka odpłynęła w dól rzeki na odległość 20 km od przystani, a następnie wróciła do
przystani tą samą drogą. Podróż w obie strony trwała 7 godzin. Jednocześnie z motorówką
wypłynęła z przystani tratwa, która spotkała wracającą motorówkę w odległości 12 km od
przystani. Oblicz prędkość prądu rzeki i prędkość motorówki.
ktoś ma pomysł jak to zacząć?
17 kwi 11:42
PW: Wzory na "drogę − prędkość − czas".
17 kwi 12:47
Blee:
x −−− prędkość motorówki
r −−− prędkość prądu rzeki
t1 −−− czas w dół
t2 −−− czas w górę do momentu minięcia tratwy
t3 −−− czas w górę od momentu minięci tratwy
(x+r)*t1 = 20km
(x+r)*t1 + (x−r)*t2 = 20km + 8km = 28km
r*(t1+t2) = 12km
(x+r)*t1 + (x−r)*(t2+t3) = 40km
t1 + t2 + t3 = 5h
Masz pięć równań z 5−cioma niewiadomymi. Rozwiązujesz.
17 kwi 12:49
Tadeusz:
| 12 | | 20 | | 8 | |
| = |
| + |
| |
| Vrz | | Vrz+Vm | | Vm−Vrz | |
| | 7 | |
z tego otrzymasz Vm= |
| Vrz |
| | 3 | |
Drugie równanie to
| 20 | | 20 | | 7 | |
| + |
| =7 po podstawieniu Vm= |
| Vrz |
| Vrz+Vm | | Vm+Vrz | | 3 | |
otrzymasz V
rz=3 V
m=10
17 kwi 13:14
Tadeusz:
oczywiście Vrz=3 Vm=7
17 kwi 13:18
daras: @12:49
skoro t1 + t3 = 7 to t1+t2+t3 ≠5
17 kwi 14:45
Blee:
miało być t1 + t2 + t3 = 7h
17 kwi 14:48
h:

ΔΔΔΩΩ
3 lis 14:07