Definicja rożniczki
andrut: Korzystając z różniczki funkcji oblicz przybliżone wartości podanego wyrażenia
√3.99
17 kwi 11:39
Jerzy:
f(x0 + Δx) ≈ f(x0) + f'(x0)*Δx
x0 = 4
Δx = 3,99 − 4
17 kwi 11:44
andrut: No to mam I f(x0)=2
I nie wiem co dalej z tym zrobić. Jak to dokończyć.
17 kwi 11:56
Jerzy:
Teraz policz: f'(x0) i Δx
17 kwi 11:58
andrut: Δx to 0.01
Pochodna to zero?
17 kwi 12:02
Jerzy:
NIe. Jaka jest pochodna z f(x) = √x ?
17 kwi 12:03
andrut: Jest to 12√x
17 kwi 12:06
Jerzy:
W takim razie f'(x0) = ?
17 kwi 12:09
andrut: 14
Więc wynik będzie 2+14*(−0.01)?
17 kwi 12:14
Jerzy:
Tak.
17 kwi 12:15
andrut: Dzięki
17 kwi 12:18