matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Gra
Oliwka K :
Dwoch panow pan X i pan Y rozpoczyna gre z jednakowa iloscia gotowki
2
Na poczatku pan X wygrywa20 zl a potem przegrywa
tego co posiada i wobec tego ma 4
3
razy mniej pieniedzy niz pan Y Z jaka kwota pieniedzy zaczynali gre
2
1
x+20−
(x+20)=
x i to jest zle
3
4
17 kwi 11:24
Oliwka K :
ktos podpowie ?
17 kwi 11:39
Jerzy:
1
2
4*
(x + 20) = x − 20 +
(x + 20)
3
3
Odp: x= 100 zł.
17 kwi 12:10
Oliwka K :
dziekuje .
17 kwi 13:47