Wyznacz luczbe a dla ktorej podana jest dziedzina funkcji
EWA: Wyznacz liczbe a dla ktorej dziedzine funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbior Df
b) f(x) = x−1/|x+2|+3a, Df= R−{−6, 2}
c) f(x) = pierwiastek z 3−|x+a|, Df = <−4, 2>
d) f(x) = x−1/pierwiastek z |2−x|−2a, Df= (−nieskonczonosc, 6) ∪ ( 10, + nieskonczonosc)
Poprosze uprzejmie i pomoc
17 kwi 11:17
Jerzy:
b)
|−6 + 2| + 3a = 0
|2 + 2| + 3a = 0
i oblicz: a
17 kwi 11:20
Blee:
b) mianownik dla x=−6 oraz x=2 ma byc rowny 0
17 kwi 11:21
EWA: Dziekuje za wskazowke niestety wychodza wyniki rozne, ktory bedzie wlasciwy?
17 kwi 12:42
Jerzy:
A dlaczego ?
|−6 + 2| = |−4| = 4
|2 + 2| = |4| = 4
17 kwi 12:48
EWA: |2+2| + 3a = 0
|4| = − 3a
4 = − 3a −4= −3a
a = − 3/4 a = 3/4
Czy nie tak?
17 kwi 13:12
Blee:
oczywiście, ze NIE
17 kwi 13:12
EWA: Dlaczego?
17 kwi 13:15
Blee:
|4| = 4 ... KONIEC kropka
|4| ≠ −4
17 kwi 13:17
EWA: Niestety to mi nie wyjasnia kwestii...
17 kwi 13:23
Blee:
4 to liczba którą ZNASZ, jest to liczba DODATNIA więc |4| = 4 ... po prostu
| | 4 | |
tak jak |
| = 2 ... po prostu  |
| | 2 | |
17 kwi 13:25
EWA: No tak, jakas pomrocznosc miala. Dziekuje
17 kwi 14:44