Jak obliczyć tą całkę przez podstawienie :(?
dawid: ∫dx/x*√x2−2
8 lut 20:49
Mickej:
x
2−2=t
2
dalej wiesz jak
8 lut 20:54
dawid: właśnie wiem jak − z książki, ale nie rozumiem, dlaczego jest taki zapis w późniejszym stadium,
zaraz po podstawieniu mamy ∫dt/t2+2 i teraz totalnie nie mam pomysłu skąd takie proponowane
rozwiązanie
8 lut 21:58
DarekS: kolego najpierw trzeba by zapisać ta całkę porządnie:
∫ x * √x2 −2 dx
Następnie podstawienie wygląda trochę inaczej:
x2 − 2 = t
2x dx = dt
czyli
x dx = 0,5dt
po podstawieniu mamy:
∫ √t dt = ∫ p0,5 dt
8 lut 22:04
DarekS: oj srryyy:
0,5 ∫ √t dt = 0,5 ∫ p0,5 dt
8 lut 22:06
Mickej: Całka jest postaci
| | dx | |
∫ |
| jak mniemam więc troszkę inaczej niż Darek |
| | x√x2−2 | |
8 lut 22:13
DarekS: to niestety są efekty niejednoznacznego zapisu
8 lut 22:18
dawid: więc jeśli wiadomo już jak tak całka dokładnie wygląda może pomoże ktoś
8 lut 22:43
Mickej:
x
2−2=t
2
x=
√t2+2
podstawiasz i jedziesz
8 lut 23:05
dawid: wielkie dzięki już pasuje
8 lut 23:24