matematykaszkolna.pl
Całka niewłaściwa niemacogadać: Policz pole powierzchni figury określone nierównościami. 0 ≤ y ≤ e−|x| Jaki liczę tą całkę wychodzi mi zero.
17 kwi 08:25
Blee: To pokaz jak liczysz
17 kwi 08:31
niemacogadać: 0 + ∫ e−|x| = ∫ e−|x| + ∫ e−|x| = @ ... −1 + 1 = 0 ( no to jest źle powinno być 1 ) − 0 ∫ e−|x| = − e−|x| 0 0 lim ∫ e−|x| = lim ( − e−|x| ) | = lim ( − e−|0| − ( − e−|a|) = −1 − (−0) = −1 a → − a a → − a a → − b b lim ∫ e−|x| = lim ( − e−|x| ) | = lim ( − e−|b| − ( − e−|0|) = −0 −(−1) = 1 b → 0 b → 0 b →
17 kwi 08:40
Blee: Calka od − do 0. <−−−−− w jakiej kolejnosci podstawia sie granice calkowania? Najpierw jest ktora wartosc a pozniej ktora?
17 kwi 08:42
Blee: I dlaczego u siebie zrobiles inaczej?
17 kwi 08:43
niemacogadać: są dwie całki od − do 0 i od 0 do Coś musiało się popsuć. Jak to pisałem to starłem się to poprawiać. Jednak technika wygrała
17 kwi 08:46
Blee: Ps. Uwaga na przyszlosc: Funkcja f(x) jest funkcja parzysta, wiec calka dla x>0 bedzie rowna calce dla x<0. Dodatkowo − nawet gdyby tak nie bylo i dla x<0 wartosc calki bylaby mniejsza od zera, to na mocy nierownosci podanej w zadaniu po prostu olewa sie ta czesc (niespelnione sa wtedy te nierownosci). I na koniec − jezeli liczysz pole figury ograniczonej to sprawdzasz gdzie ow funkcja bedzie ujemna i calke z tego przedzialu liczysz osobno ze znakiem '−'.
17 kwi 08:47
Blee: Ile wynosi ( −e−|x|)' Po rpostu calka jest zle policzona
17 kwi 08:52
niemacogadać: wydaje mi się, że całkę dobrze policzyłem e−|x| aj jak liczy się wartości bezwzględne ? Mi się wydawało że to"pomijam"
17 kwi 09:00
kochanus_niepospolitus: 1) dla x> 0 ; f(x) = e−x 2) \dla x<0 ; f(x) = ex
17 kwi 09:08
niemacogadać: No ok. Ale to wynik wychodzi 2 a nie 1. Czemu ? Nie rozumiem tego.
17 kwi 12:37
niemacogadać: Czy ja dobrze rozumiem, że rozbijamy zadanie na dwie ewentualności jak rozpisał. kochanusniepospolitus I oba wyniki są oddzielnymi wynikami. Mam to rozumieć w taki sposób ?
18 kwi 17:41
jc: Funkcja jest parzysta. Pole = ∫ e−|x| dx = 2∫0 e−x dx = 2[−e−x]0 = 2
18 kwi 19:22