Całka niewłaściwa
niemacogadać: Policz pole powierzchni figury określone nierównościami.
0 ≤ y ≤ e−|x|
Jaki liczę tą całkę wychodzi mi zero.
17 kwi 08:25
Blee:
To pokaz jak liczysz
17 kwi 08:31
niemacogadać: ∞ 0 +∞
∫ e−|x| = ∫ e−|x| + ∫ e−|x| = @ ... −1 + 1 = 0 ( no to jest źle powinno być
1 )
−∞ −∞ 0
∫ e−|x| = − e−|x|
0 0
lim ∫ e−|x| = lim ( − e−|x| ) | = lim ( − e−|0| − ( −
e−|a|) = −1 − (−0) = −1
a → −∞ a a → −∞ a a → −∞
b b
lim ∫ e−|x| = lim ( − e−|x| ) | = lim ( − e−|b| − ( −
e−|0|) = −0 −(−1) = 1
b → ∞ 0 b → ∞ 0 b → ∞
17 kwi 08:40
Blee:
Calka od −∞ do 0. <−−−−− w jakiej kolejnosci podstawia sie granice calkowania? Najpierw jest
ktora wartosc a pozniej ktora?
17 kwi 08:42
Blee:
I dlaczego u siebie zrobiles inaczej?
17 kwi 08:43
niemacogadać:
są dwie całki od −∞ do 0 i od 0 do ∞
Coś musiało się popsuć. Jak to pisałem to starłem się to poprawiać. Jednak technika wygrała
17 kwi 08:46
Blee:
Ps. Uwaga na przyszlosc:
Funkcja f(x) jest funkcja parzysta, wiec calka dla x>0 bedzie rowna calce dla x<0.
Dodatkowo − nawet gdyby tak nie bylo i dla x<0 wartosc calki bylaby mniejsza od zera, to na
mocy nierownosci podanej w zadaniu po prostu olewa sie ta czesc (niespelnione sa wtedy te
nierownosci).
I na koniec − jezeli liczysz pole figury ograniczonej to sprawdzasz gdzie ow funkcja bedzie
ujemna i calke z tego przedzialu liczysz osobno ze znakiem '−'.
17 kwi 08:47
Blee:
Ile wynosi ( −e
−|x|)'

Po rpostu calka jest zle policzona
17 kwi 08:52
niemacogadać: wydaje mi się, że całkę dobrze policzyłem e
−|x| 
aj jak liczy się wartości
bezwzględne ? Mi się wydawało że to"pomijam"
17 kwi 09:00
kochanus_niepospolitus:
1)
dla x> 0 ; f(x) = e−x
2)
\dla x<0 ; f(x) = ex
17 kwi 09:08
niemacogadać: No ok. Ale to wynik wychodzi 2 a nie 1. Czemu ? Nie rozumiem tego.
17 kwi 12:37
niemacogadać: Czy ja dobrze rozumiem, że rozbijamy zadanie na dwie ewentualności jak rozpisał.
kochanusniepospolitus
I oba wyniki są oddzielnymi wynikami.
Mam to rozumieć w taki sposób ?
18 kwi 17:41
jc: Funkcja jest parzysta.
Pole = ∫−∞∞ e−|x| dx = 2∫0∞ e−x dx = 2[−e−x]0∞ = 2
18 kwi 19:22